U kunt kiezen tussen stand-alone en draadloze rookmelders
Stand-alone rookmelders zijn zeer geschikt voor kleinere huizen en flats, omdat de afstanden daar niet zo groot zijn dat u in geval van nood een rookmelder zou missen. Bovendien bieden stand-alone rookmelders het voordeel dat alleen de melder die rook detecteert, afgaat. Draadloze rookmelders daarentegen zijn in een netwerk met elkaar verbonden en sturen het alarm door naar de volgende melder. Zo kan uw hele gezin worden gewaarschuwd en tijdig het huis verlaten.
In Duitsland vereist de wetgeving dat rookmelders worden geïnstalleerd in privévertrekken in slaapkamers en op vluchtwegen. Afhankelijk van de deelstaat zijn er verdere voorschriften die u kunt opzoeken in de afzonderlijke bouwverordeningen van de deelstaten.
Welke rookmelder u kunt integreren in een van onze alarmsystemen hangt af van het alarmsysteem dat u in gebruik heeft of dat u van plan bent aan te schaffen. U kunt bijvoorbeeld onze draadloze rookmelder FURM35000A koppelen aan ons Smartvest DIY-instapalarmsysteem. De FURM5000 draadloze rookmelder is beschikbaar voor ons Secvest draadloze alarmsysteem. De RM1000 of RM1100 draadrookmelders kunnen worden geïntegreerd in ons Terxon-alarmsysteem.
De aanbeveling volgens de norm is dat rookmelders na ongeveer tien jaar door nieuwe moeten worden vervangen. Neem de specificaties van onze fabrikant in de gebruiksaanwijzing en de geldende DIN-normen in acht.
Normaal gesproken ligt de bedrijfstemperatuur van onze rookmelders tussen 0 graden Celsius en 45 graden Celsius. De exacte specificaties van uw rookmelder vindt u in de bijgevoegde gebruiksaanwijzing.
Nee, wandmontage is bij geen van onze rookmelders mogelijk. Om rooksensoren aan de muur te monteren, hebt u een speciaal geschiktheidscertificaat nodig. Het is namelijk meestal het meest zinvol om een rookmelder in het midden van het plafond te monteren, omdat brandrook daar het snelst opstijgt. Sommige plaatselijke omstandigheden staan echter geen plafondmontage toe. Bijvoorbeeld als het gaat om een kleine hal van maximaal zes vierkante meter, het plafond van textiel is en dus niet stevig genoeg is voor montage, of de keuken ook de vluchtroute is. In dergelijke gevallen kunnen rookmelders aan de muur worden gemonteerd.
Als u een van onze rookmelders koopt, is een handleiding bijgevoegd. U vindt deze ook hier op onze http://abus.com als download op de respectievelijke productpagina's. U kunt via het menu naar het product navigeren of de zoekfunctie gebruiken.
Ja, er zijn rooksensoren die u in keukens of keukenruimtes kunt installeren. Onze rook- en warmtesensoren RWM250 en RWM450 bijvoorbeeld. Ze zijn dienovereenkomstig ontworpen en kunnen waterdamp tot op zekere hoogte condenseren op weg naar de binnenkant van de rookkamer. Deze rooksensoren kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen de hitte van een brand en de normale hitte die bij het koken ontstaat.
Onze rooksensoren RWM150, RWM165, GRWM30500, GRWM30500Q en onze mini-rookmelder GRWM30600 hebben een batterijduur van 10 jaar. Voor onze rookmelders RWM250 en RWM450 is dat zelfs 12 jaar.
De rookmelderplicht voor nieuwe en bestaande gebouwen bestaat nu in alle Duitse deelstaten.
Afhankelijk van hoe het in de landen is geregeld, zijn huurders, verhuurders, eigenaars van gebouwen of andere personen verantwoordelijk voor de installatie van de kleine reddingsapparaten.
Feit is: Sinds de invoering van de plicht is het aantal brandslachtoffers aanzienlijk gedaald*. Het is ook belangrijk om te weten dat de meeste mensen sterven aan de dampen en niet aan de brand. Want terwijl u slaapt, is alleen uw gehoor nog wakker. Daarom piepen alle rooksensoren zo hard. Zodat je het echt snapt.
*Federaal statistisch bureau/Economieweek, onderzoek "Verandering in het aantal sterfgevallen door brand in de deelstaten met en zonder verplichte rookmelders in de periode 2002-2010".